PHP

PHP merupakan salah satu bahasa aturcara yang hebat dan dinamik. Kebanyakkan laman web yang ada di web hosting sekarang menggunakan PHP sebagai bahasa aturcara. Ini kerana PHP mudah dan kosnya juga murah. Sebagai contohnya kebanyakkan open source(OS) dibangunkan dengan menggunakan bahasa PHP. contohnya, Joomla, wordpress, OSecommerce,phpBB dan banyak lagi. Malah kebanyakkan laman social networking dibangunkan dengan menggunakan PHP seperti Friendster dan Facebook.

PHP adalah bahasa untuk kita melarikan sesuatu aturcara atau program. Manakala Apache bertanggungjawab sebagai pelayan bagi memastikan PHP berfungsi pada satu-satu hosting.Terdapat beberapa aplikasi yang menggunakan apache sebagai web server,namun tidak semua dibenarkan untuk dijadikan untuk tujuan industri. Contohnya easyPHP dan XAMPP hanyalah bertujuan bagi fasa pembangunan dengan menggunakan localhost sebagai platform hosting.

Saya akan mengajar anda serba sedikit berkenaan PHP dan MySQL bagi memudahkan anda membina laman web sendiri mahupun membina aplikasi sendiri berkonsep web based.

Berikut merupakan tajuk-tajuk bagi tutorial PHP ini:

1. Perkara penting dalam pembinaan laman web

2. Cara-cara membina dan merekabentuk laman web

3. Open source untuk bina laman web

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s