Senarai katalaluan dalam chrome anda

Terkini Chrome ada menawarkan satu fungsi terbaru iaitu Manage password. Bagaimana untuk mengetahui password yang tersimpan dalam chrome anda? Mudah sahaja,copy url ni chrome://settings/passwords dan paste diurl bar browser anda, Kemudian anda akan diberikan skrin mengandungi website,username dan password(hide) Klik mana2 website dan klik pada button show login credentials akan popup keluar,login menggunakan credentials windows anda.…

Cara-cara memeriksa samada komputer diserang trojan @ malware

Pernah atau tidak anda rasa laptop mahupun komputer anda perlahan walaupun anda tidak buka pun sebarang program lain selain web browser? Jika ada simptom2 sebegini,berkemungkinan besar komputer anda telah pun diserang malware. Sebelum tu,apa tu malware? Malware bermaksud sebarang program atau perisian yang dipasang secara sengaja atau tidak didalam komputer anda yang mempunyai kelebihan seperti…

Apa itu 4G LTE?

                       Salam semua, dah lama jugak tak post diblog ni. Kali ni doktor komputer nak share skit pasal teknologi komunikasi masa kini. Seperti yang semua maklum,boleh kata hampir semua rakyat Malaysia mempunyai smart phone di rumah. Ramai yang gunakan smartphone untuk tujuan komunikasi,melayari laman sosial…

Video Editing Software Percuma Untuk Windows

1) Windows Movie Maker – Pasti ramai yg dh familiar dgn movie maker. Movie maker menyediakan pelbagai ciri2 yg bagus untuk anda menghasilkan satu video yg b’mutu. Dgn ciri2 seperti subtitle,transitiondan effect serta beberapa lagi ciri2 istimewa, tidak dapat dinafikan bahawa movie maker antara perisian editing software terbaik bagi home user. Dan lagi menarik, ia…

Cara mengetahui IP address dalam linkungan network anda

Ini merupakan salah satu cara untuk anda mengetahui PC yang ada dalam network @ wireless yang sedang anda layari. Cara ini juga antara permulaan bagi menceroboh dan mengodam PC atau laptop mangsa. Kadang kala, network anda @ wireless anda telah pon diceroboh, dengan cara ini, anda boleh mengetahui bilangan PC dalam talian anda. Caranya mudah.…

Perisian Menutup Skrin Laptop(Turn Off Laptop LCD Screen)

Pasti ramai diantara anda yang suka membiarkan laptop anda running semata-mata untuk menghabiskan muatturun atau buffering video. Bagi mereka yang ingin mengurangkan power usage atau membiarkan laptop masih lagi dilarikan tanpa perlu skrin laptop memaparkan sebarang imej,disini doktorkomputer mencadangkan penggunaan perisian Turn Off LCD.exe. Sangat mudah dengan hanya download dan run program tersebut. Tidak perlu…

Baiki DLL files dalam komputer

Ada diantara kita menghadapi masalah spyware namun mereka tidak pernah mengetahuinya, malah ada yang sanggup berhabisan duit dengan hanya format atau membeli perkakasan baru untuk meningkatkan prestasi komputer walhal masalah sebenar mereka datangnya dari spyware kerana spyware mampu menganggu kelajuan komputer anda. Spyware juga boleh mengubah settings dalam komputer anda tanpa empunya komputer menyedarinya. Spyware…