Apa itu 4G LTE?

                       Salam semua, dah lama jugak tak post diblog ni. Kali ni doktor komputer nak share skit pasal teknologi komunikasi masa kini. Seperti yang semua maklum,boleh kata hampir semua rakyat Malaysia mempunyai smart phone di rumah. Ramai yang gunakan smartphone untuk tujuan komunikasi,melayari laman sosial dan membantu mereka dalam pekerjaan. Tapi tahukah anda rangkaian yang terpantas buat masa ini adalah 4G LTE. Apa tu 4G LTE?

                      Tak sukar nak menjelaskan pasal 4G LTE ni,lebih kurang macam 3G jugak cuma lagi pantas & kapisiti yang lebih besar. Perkataan ‘G’ merujuk kepada generation. LTE pula adalah singkatan bagi Long Term Evolution. Bila berubah generasi,kebiasannya provider teknologi akan datang dengan base teknologi yang baru. 4G LTE mampu memberikan kelajuan sehingga 10 kali ganda 3G netowrks bagi kegunaan tablet,smartphone,notebook & wireless.4G LTE juga didesign untuk provide IP-based voice,data & multimedia streaming. Senang kata kalo nk tgk bola streaming tu,selamba je la pasal speed 4G LTE bagi @least 100mbps & boleh smpai ke 1 GB.4G LTE di Malaysia boleh dikatakan baru sebab pada tahun 2013, Maxis merupakan provider yang pertama membawa teknologi 4G LTE ke Malaysia.

                      So kalo korang nak beli smartphone sekarang,kena la tahu smartphone tu ada ke tak 4G & korang ni duduk ke kat area yang cover 4G LTE ni. Ni antara link yang korang boleh check samada kawasan korang duduk ada 4G LTE @ tak:

                      Maxis: http://new.maxis.com.my/4GLTE#show-detail

                      Celcom: https://www.celcom.com.my/personal/plans/data/celcom-4g-lte/coverage

                      DIGI: http://coverage.digi.com.my/broadband

                      UMobile: https://www.u.com.my/coverage

P/S: Provider len tu pandai2 la korang google.

4 thoughts on “Apa itu 4G LTE?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s