Cara-cara membina laman web dengan mudah

Setelah anda faham bagaimana satu-satu laman web itu berfungsi dan bagaimana untuk membina laman web dan membuat pengujian didalam localhost,kita teruskan lagi tutorial ini dengan cara mereka bentuk laman web anda.

Adakah anda sudah mempunyai kemahiran mereka bentuk laman web? Atau anda benar2 baru dan tidak tahu apa2? Jika anda sudah mampu mereka bentuk laman web,saya nasihatkan anda pergi ke peringkat seterusnya. Bagi yang tidak tahu atau dengan kata mudah,newbie..saya cadangkan anda memuatturun rekabentuk laman web percuma yang telah disediakan oleh beberapa laman web secara percuma,seperti:

1. http://www.freewebsitetemplates.com

2. http://www.freewebtemplates.com

Dan macam-macam lagi yang boleh anda perolehi dengan meng’google’nya diinternet.Selepas itu,anda extract dan simpan folder laman web yang telah dimuat turun di folder www di C:\Program Files\EasyPHP 2.0b1\www.Bergantung pada version easyPHP anda. Kemudian,anda edit laman web tersebut dengan menggunakan frontpage.Tukar teks,imej dan meta tag mengikut kehendak anda. Setelah anda selesai edit,buka web browser dan taip http://localhost atau http://127.0.0.1 pada url address. Anda akan dapat melihat hasil yang anda telah kemaskini.

Kepada sesiapa yang benar-benar sukar membina laman web,saya cadangkan anda memuat turun software membina laman web. Terdapat banyak software yang boleh membantu anda dalam membuat laman web seperti codecharge,php runner dan website builder. Untuk permulaan,seeloknya anda memuat turun website builder dengan klik pada pautan ini. Anda boleh juga pergi ke laman-laman lain yang ada membantu mereka yang ingin membuat laman web secara percuma dengan memberikan tutorial. Selamat mencuba!

19 thoughts on “Cara-cara membina laman web dengan mudah

  1. terima kasih byk akn tunjuk ajar saudara..sy skg tgh brjinak2 dlm mereka bentuk website sendiri..terima kasih

    • Senang shj..mulakan dari azam..bina laman web memerlukan keazaman yg tinggi utk duduk dpn laptop b’jam2 dan tgk segala error..pastu gunakan xampp..insyaAllah sya akan keluarkan tutorial bagaimana utk membuat laman web dari kosong secara percuma..

    • PHP adalah language..joomla adalah Content Management(CMS)..2 perkara yang berbeza..joomla dibina atas language PHP..joomla bagus begitu juga PHP kerana kedua2nya percuma, pantas dan reliable

  2. bole bantu saya… mcm mn cara update picture masuk dalam website.. dan cara untuk membuat pembayaran.. saya pelajar last sem untuk projek penempahan buku yg d hatar pada 3/ 6/2013

  3. Saya dah ada domain dan hosting… tapi belum ada website…
    Tp xmau base kan blogspot / wordpress dll, sbb tk nmpak pro..
    Ada cadangan?

  4. sy nak buat website gune wordpress,sy dah pilih tema..mslh sy skrg ni,sy tak tahu kat mane nak edit tema yg sy pilih tu dan mcm mane nak buat supaye website sy jd mcm WEBSITE..hehe buat la satu artikel ttg mcm mana nak mula membina dan customize page atau theme..

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s